De toekomst van de flexwerkplek
Over de toekomst van de werkplek is veel te doen. De ‘het nieuwe werken’ trend stelt dat de nieuwe generatie werkenden geen kantoren meer kennen en collega’s slechts via internet en telefoon met elkaar communiceren. Koffiebarren en zolderkamers worden de nieuwe plekken waar het geld verdient wordt, kantoren worden alleen nog als flexplekken en vergaderruimtes gebruikt.
Het concept werd geroemd, gehyped en gezien als de toekomst, maar stuit inmiddels op behoorlijk wat tegenstand. Zo wordt er gesproken over een gebrek aan focus en zou het extra stress voor werknemers aanrichten, ook wordt de binding met het bedrijf minder en zou dat tot productiviteitsverlies leiden. Toch is al zo’n 20% van de Nederlandse bedrijven overgestapt naar deze nieuwe werkvormen.
Opvallend is dat het concept mede daardoor al over zijn hoogtepunt heen is. Zo kwam Yahoo onlangs terug op het nieuwe werken. Topvrouw Marissa Mayer van het concern liet de veertienduizend werknemers van het bedrijf in een mail weten terug te komen naar het kantoor om de snelheid en de productiviteit te verhogen. Ook de andere techbedrijven zien juist nog toekomst in het kantoor als werkplek. “De functie van het moderne kantoor is juist het bij elkaar brengen van mensen. Het kantoor moet een coole plek zijn om te vertoeven. Zodat mensen zich er goed voelen, doorlopend collega’s ontmoeten en ouderwets productief zijn.” schrijft Ben Tiggelaar in de NRC over de bedrijfscultuur van techbedrijven.
Glenn van de Burg is senior programmamanager People bij MVO Nederland en beschrijft in een artikel in de Volkskrant hoe Microsoft wel succesvol zijn werkvormen moderniseerde. Zij stelde zichzelf en hun werknemers een simpele vraag; “Hoe willen wij met elkaar werken?” Het bedrijf laat zijn eigen werknemers beslissen, want niemand werkt immers hetzelfde en werkvormen voor een hele organisatie zijn niet in een sluitend concept te vangen.
Wat zijn jouw drijfveren en waar ben jij op je plek? De loopbaanbegeleidingen van Bureau Inspiratie helpen je jouw ideale manier van werken te vinden.