Nederland is toe aan loonsverhoging

De lonen in Nederland moeten weer eens omhoog, het liefst met 3 tot 3,5 procent. Dat betoogt een groep economen.

Nederlandse werknemers hebben nu lang genoeg op een houtje gebeten en zijn toe aan een loonstijging. Dat betoogt een groep economen in De Telegraaf, naar aanleiding van een loondiscussie die op dit moment gaande is in Duitsland.

De concurrentiepositie van Nederland hoeft daarmee niet te worden verspeeld, want Duitse bedrijven delen ook steeds grotere loonstijgingen uit, zeggen de economen. Volgens de Groningse hoogleraar internationale economie Steven Brakman zal loonsverhoging helpen om de bestedingen van consumenten te stimuleren.

Loonstijging 3 tot 3,5 procent
Oud-directeur Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank stelt dat de loonkosten 3 tot 3,5 procent kunnen stijgen. Dat is volgens hem belangrijk om meer inflatie aan te wakkeren.

De Duitse bankier Jens Weidmann, directeur van de Duitse Centrale Bank, wil dat Duitse lonen met zo’n 3 procent stijgen. Dat zou voor Nederland ook een goed idee zijn, aldus de geïnterviewde experts. Jaar na jaar zijn de lonen in Nederland gematigd, daar moet nu een einde aan komen.

Momenteel liggen honderden cao’s te wachten op verlenging omdat werkgevers en de bonden het niet eens kunnen worden over de loonstijging. Afgelopen juli werden er dan ook een stuk minder cao’s afgesloten dan normaal. Werkgevers vinden dat de bonden te rigide vasthouden aan hun looneis van 3 procent. (MediaWatch)

 

bron: pwdegids.nl