Opvallen in 140 tekens

Het gaat allemaal om het netwerk. Sociale media zijn booming en worden steeds groter en belangrijker op zakelijk gebied. Vooral bedrijven besteden flink wat tijd en moeite om de sociale media af te struinen naar meningen en vragen over hun zaken, daar op in te spelen en mee te doen met de conversatie. Maar niet alleen bedrijven zetten sociale media handig in om contact te leggen met hun doelgroep, ook persoonlijke accounts kunnen helpen op te vallen op het internet.

In drie artikelen behandel ik de verschillende sociale media en hoe je ze optimaal in kunt zetten bij het vinden van een baan. Vandaag: Twitter.

Bij Twitter gaat het om korte berichten, maximaal 140 tekens. Ze kunnen alles bevatten, van tekst tot foto’s en van locaties tot filmpjes. Daarnaast gaat het om volgen en gevolgd worden, een netwerk opbouwen. Vaak geldt: hoe groter het aantal volgers, des te meer worden de berichten gelezen en des te groter is de invloed.

Inhoud
“Maar ik heb toch helemaal niets te melden?” is een vaak gehoorde reactie als mensen starten met Twitter. Het is de kunst een niche te kiezen die bij jouw vakgebied past. Plat gezegd valt een bakker bij zijn vakgenoten op met berichten over innovatie in de bakkerswereld. Nieuwe recepten? Ontwikkelingen in de branche? Expertise delen en daarmee een netwerk opbouwen. Daarnaast is het belangrijk een goede balans tussen zakelijke en persoonlijke berichten te vinden. Naast dat een zakelijke twitteraar opvalt doordat hij zijn kennis en expertise deelt is Twitter ook waardevol voor persoonlijke ontwikkeling. Door interactie op het netwerk met vakgenoten verbreed je je contacten en kennis en doe je veel waardevolle informatie op.

Sollicitatie
Niet alleen het netwerk is een voordeel van Twitter. De meerderheid van de bedrijven zoekt bij een sollicitatieprocedure op Google naar informatie over de sollicitant. Een actueel bijgehouden twitteraccount met berichten over jouw vakgebied is dan meer dan goud waard.

Dit zijn slechts een aantal handvatten en tips over het inzetten van Twitter bij het vinden van een baan. Het mooie van Twitter is de zelfmaakbaarheid van het netwerk, er is niets goed of fout. Veel succes!

Trainingen bij Bureau Inspiratie helpen je met het inzetten van sociale media zoals Twitter bij het vinden van een baan. Meer weten? Kijk hierboven bij ‘ons aanbod’.